Sju Gårdar i final om Änglamarkspriset 2014


Sju Gårdar är en av tre finalister till det åtråvärda Änglamarkspriset som utöver äran även innebär att vinnaren får 100 000 kronor.
– Det här är det största priset som en ekobonde kan få och det är en stor ära bara att komma till final, säger Henrik Johansson på Östanå Gård.

Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och syftet är att uppmuntra och ge uppmärksamhet åt goda insatser för miljön. Årets pris har temat ”Svenskt på Tallriken” vilket innebär att de nominerade måste jobba aktivt för att främja svensk hållbar mat samt bidra till en levande landsbygd, en bättre miljö och arbetstillfällen.
– Vi brinner för allt detta och det gör det extra roligt att vara en av tre finalister av totalt 300 nominerade, säger Henrik Johansson som också är ordförande i Sju Gårdar.

Sju Gårdar lanserade ekologisk, närproducerad mjölk och andra mejeriprodukter i februari 2009 och firar i år femårsjubileum. 2010 var man först i Sverige med att klimatcertifiera hela sin produktion för att minimera gårdarnas klimatbelastning.
– Om vi skulle vinna så vore det en fantastisk jubileumspresent, säger Henrik Johansson. Vi vill göra vad vi kan för miljön och klimatet, men hoppas förstås att uppmärksamheten i samband med priset även kan inspirera andra och få fler att upptäcka oss.

Övriga finalister till Änglamarkspriset är BeeUrban som arbetar för fler bin i stadsmiljö och föreningen Jord på Trynet som samlar de flesta av landets KRAV-grisproducenter. Vem av de tre finalisterna som får priset avgörs av svenska folket. Från och med idag och fram till den 24 augusti kan man rösta på sin favorit per SMS. De som vill rösta på Sju Gårdar skickar texten: 7GÅRDAR som SMS till nummer 72130.