Sju Gårdar bäst i WWFs nya köttguide


I WWFs nya köttguide får uppländska Sju Gårdars ostar dubbelt grönt ljus.
–Sju Gårdars ostar är både KRAV-certifierade och Klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill. Det är de ensamma om och det gör dem till Sveriges klara vinnare enligt vår guide, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Uppländska Sju Gårdar har sålt klimatcertifierade mjölkprodukter i Uppland sedan 2010 och var först i Sverige att klimatcertifiera sin produktion för att minska sina klimatavtryck. Sju Gårdar är fortfarande de enda mjölkgårdarna i Sverige som är klimatcertifierade.

–Genom konkreta åtgärder minskar Sju Gårdar sin klimatpåverkan och signalerar det på ett trovärdigt sätt till konsument genom Sigill-märkningen. Det är ett imponerande ledarskap, säger Anna Richert.

Klimatcertifieringen gör att Sju Gårdars mjölk har cirka 5-10 procents lägre klimatavtryck jämfört med annan ekologisk mjölk och 10-15 procents lägre än konventionell mjölk.
-Det betyder att Sju Gårdar, sen 2010, minskat sitt klimatavtryck med i runda tal 3 – 6 miljoner kilo koldioxid jämfört med annan ekologisk mjölk och med cirka 6-9 miljoner kilo koldioxid jämfört med konventionell mjölk, säger Helena Allard, Hållbarhetschef på Svenskt Sigill.

–För oss mjölkbönder känns det självklart att arbeta med klimatet. Vi har tydligt känt av klimatförändringarna och vi vill göra vad vi kan för att minska klimatbelastningen, säger Henrik Johansson, ordförande i Sju Gårdar och fortsätter:
–Klimatcertifieringen har gjort att vi minskat vår energiförbrukning med 25 procent per liter mjölk sen starten. Framöver kommer effekten att bli ännu större eftersom regelverket skärpts. Redan 2028 ska våra gårdar vara helt fossilfria.

Fakta om Sju Gårdar: Sju Gårdar startades 2009 av lika många mjölkbönder kring Uppsala och säljer närproducerade, ekologiska och klimatcertifierade mjölkprodukter i Uppland under det egna varumärket Sju Gårdar. Gårdarna klimatcertifierades 2010 och alla Sju Gårdars produkter är klimatmärkta.

För ytterligare information, se www.sjugardar.se eller kontakta:
Henrik Johansson, ordförande Sju Gårdar, telefon: 552 10 16
Lars Höök, presskontakt Sju Gårdar, telefon: 070 – 521 52 07
Anna Richert, matexpert WWF, telefon: 070 – 637 68 78
Helena Allard, Hållbarhetschef Svenskt Sigill, telefon: 070 – 320 02 85

Pressmeddelende (PDF, 76 KB)