Nya smakrika och klimatmärkta ostar från Sju Gårdar


Sju Gårdars ostar har vunnit bronsmedalj och mångas uppskattning. Nu har vi tagit fram två nya ostar som vi tycker är ännu bättre. De nya ostarna finns i butik från slutet av mars.

Sen Boxholm upphörde med osttillverkningen har Sju Gårdar sökt med ljus och lykta efter ett nytt ysteri som kan göra vår ekologiska och klimatcertifierade mjölk rättvisa. I Falköpings bondeägda mejeri fann vi vad vi sökte; ett mejeri med lång osttradition och gediget hantverkskunnande. Här sitter ostkunskapen i väggarna och resultatet för vår del är stora, runda ostar med det där lilla extra.

Vi gör nu två smakrika ostsorter, en mild ost med en lagringstid på 4-6 månader och en lagrad som fått mogna i 8-12 månader.

De nya ostarna, med en trekantig form och ett skyddande vaxlager, har samma namn som sina föregångare: Sju Gårdar Mild och Sju Gårdar Lagrad.

Henrik Johansson, ordförande för Sju Gårdar, är en stor ostälskare och han är nöjd med resultatet: -Falköping gör sagolikt goda ostar av vår mjölkråvara.  Både den milda och lagrade tycker jag borde vinna guldmedalj, säger han.