Sju Gårdar vinnare av Årets Ekologiska Pris


Uppländska Sju Gårdar vann i september 2009 Års Ekologiska Pris på den årliga Dagligvarugalan på Grand Hotel i Stockholm. Övriga nominerade i klassen var Saltå Kvarn och Axfoods ekologiska.

Sju Gårdar vinnare av Årets Ekologiska Pris 2009
(jpg, 760 KB) Årets Ekologiska Pris gick till Sju Gårdar. Ordföranden Henrik Johansson (mitten) och flera av medlemmarna i Sju Gårdar mottog priset på Dagligvarugalan på Grand Hotel i Stockholm. (Foto: Fri Köpenskap).

– Jätteroligt att vårt arbete för miljön uppmärksammas, säger Henrik Johansson, ordförande i SjuGårdar och mjölkbonde på Östanå Gård norr om Almunge.

Sent på tisdagskvällen stod det klart. Uppländska Sju Gårdar, med ekologisk, närproducerad mjölk och andra mejerivaror, kammade hem den åtråvärda utmärkelsen Årets Ekologiska Pris. Motivet bakom priset är att främja en långsiktig utveckling av ekologiska värden i hela produktionscykeln och att bidra med innovativa insatser som stimulerar kategorin, något som Sju Gårdar nu alltså prisats för.

– Det känns extra hedersamt eftersom våra medtävlare är Saltå Kvarn och Axfoods ekologiska, säger Henrik Johansson.

Juryn för priset utgjordes av Katarina Wolf, marknadsekonom på KRAV, miljöpolitikern Sofia Arkelsten, Lars Andersson från ICA Fokus i Lund samt en representant för dagligvaruhandelns branschtidning Fri Köpenskap.

Motiveringen löd:

”Sju Gårdar har visionen att leverera en produkt som framställs både klimatsmart och med hänsyn till naturens kretslopp och inspirerar andra producenter till samverkan.”