Tillbaka
Rotebergs Gård

Rotebergs Gård

För hundra år sedan var Bälinges mossar obrukbara träskmarker. 1904-1908 genomfördes ett av de största dikningsprojekten som gjorts i Sverige och lantbruk som Rotebergs Gård kunde uppstå och växa.
      Roteberg anslöt sig till KRAV 1988, vilket var mycket ovanligt då. Att satsa ekologiskt innebar en stor ekonomisk risk eftersom ingen visste om konsumenterna skulle föredra KRAV-märkt mjölk framför konventionell.
      Efter några tröga år exploderade intresset för
  ekologiska livsmedel på 90-talet och sedan dess har det bara ökat. I dag fortsätter Sören Eriksson, hans bror Sture Andersson och deras brorson Jonas Andersson att utveckla Roteberg i samma miljömedvetna pionjäranda. Till exempel värmeförsörjs de fyra bostadshusen och verkstaden av en stor eldningspanna. Fliset som eldas kommer från gallringar av skogen på de egna markerna.
     Utmaningen är att hela tiden hitta nya sätt att göra gården så självförsörjande som möjligt.

 

 

Sju Gårdars blomma