Smakdoktor gör tummen upp för Sju Gårdars ostar


Mischa Billing har en av Sveriges allra känsligaste näsor och smaklökar och har titeln ”Nasologie doktor” efter sin doktorsavhandling. Och hon gillar alla Sju Gårdars tre ostar. När hon smakbedömt dem enligt konstens regler gav hon följande omdömen:

Sju Gårdars Mild:
”En mjuk och milt smakrik ost med både rondör och personlig karaktär. Här finns goda smaker av smör och klöveräng. Konsistensen är krämig och eftersmaken frisk, vilket ger en fräsch och len känsla i munnen. Perfekt på limpmackan, som mellanmål till barnen och till den vuxna som gillar milda fina ostar med egen stil. Drick gärna ett glas mjölk eller en kopp te eller kaffe till ostmackan som gärna få toppas med en klick hallonmarmelad.”

Sju Gårdars Lagrad:
”Goda krämiga smaker av smör, ängsmark och nötter. Friskheten är elegant hög och sältan är mild och väl integrerad. En harmoniskt smakrik och mogen ost med visst sting. Perfekt till årets kräftskiva. I Cesarsalladen och på kvällens ostbricka. Också utmärkt på frukostmackan gärna med en klick marmelad eller med en skiva gurka. Gott är en bit ost, en klick björnbärsmarmelad och ett glas italienskt amaronevin.”

Sju Gårdars Extra Lagrad:
”Fylligt krämig med styrka och sälta. En ost som smakar mycket och länge, och visar både koncentration och komplexitet. Här finns den där speciella smakstrukturen med både kraft och finess, som kommer med lång lagring. Extra Lagrad är helt enkelt osthantverk när det är på topp God till kräftorna, julbordet, på mackan, i näven mitt i natten i pyjamas. Extra Lagrad passar kort sagt i alla sammanhang.”

Läs mer om när vi bestämde oss för att börja tillverka ost