Kosläpp med vårkänslor trots kylan

2016-05-15

– Det här är den perfekta familjeutflykten! Cecilia Petrén med sönerna Hannes, Rasmus och Samuel trivdes på Sju Gårdars kosläpp på Almunge Prästgård. Förutom korna lockade de många kringarrangemangen och inte minst gårdens traktorer som hela familjen provsatt tillsammans.

Cecilia Petrén och hennes söner, Sju Gårdars kosläpp, Almunge Prästgård, 2016-05-14Det var en kylig nordanvind, mulet och omkring 8 grader på Pingstaftonen när korna på Almunge släpptes ut. Men det bekom varken folk eller fä. Korna var ystra precis som de ska vara och besökarna trivdes.

Ungefär 2 500 personer hade trotsat väderprognosen och begett sig till Almunge, några med museijärnvägen Lennakatten men de allra flesta med bil.

– Det är roligt att få dela den här dagen med andra, sade Jenny Alm som driver Almunge Prästgård tillsammans med sin man Magnus. På slaget klockan 12 öppnade hon, till folkets jubel, lagårdsdörrarna mot grönskan utanför. Och korna gjorde bocksprång och rusade med svansarna sträckta och med det där vårvilda i blicken. Alldeles precis som det ska vara vid ett kosläpp.

Pingstaftonen blev också premiärdag för Sju Gårdars extra lagrade ost som för första gången fanns färdig för provsmakning. Den gick hem bland besökarna:
– Jättegod, tyckte bland andra Nilla Lindkvist från Uppsala.

 

 

Sju Gårdars blomma