Sju Gårdars kosläpp lockade rekordpublik

2015-05-04

Det blev nytt publikrekord på Sju Gårdars kosläpp på Stabby i söndags. Närmare 6 000 personer kom för att glädjas tillsammans över våren ankomst och se vårystra kor njuta av det första vårbetet.
– Det är mycket jobb, men lika roligt varje gång, säger Erik Gauffin som driver Stabby Gård tillsammans med sin bror Lasse.

Årets kosläpp var det åttonde publika kosläppet som Sju Gårdar anordnat sen starten 2009.
– Under två år hade vi två kosläpp för allmänheten på två olika gårdar. Och 2013 tvingades vi ställa in på grund av det försenade vårbruket, säger Erik.

Att ordna ett publikt kosläpp är inte bara att släppa ut korna. Det är mycket praktiskt som ska ordnas både före och under själva kosläppet. På Stabby gavs, utöver kosläppet, möjlighet att rida ponny, provsitta traktorer, se lantbruksmaskiner gå tipsrunda, kasta lasso, skjuta med pilbåge, klappa kalvarna, provsmaka Sju Gårdars nya A-fil och ostar. Och som vanligt hade Sju Gårdar arrangerat en lokal matmarknad; här fanns kött från Upplandsbondens, lokal ost, sylt och ekologisk honung från Uplandshonung bland annat.

– Det är härlig stämning på ett kosläpp. Alla är så glada och det känns väldigt bra att kunna ta emot så många och dela den där speciella vårkänslan med andra. Och så får man ju en chans att träffa många av våra kunder och det är också roligt, säger Erik.

 

 

Sju Gårdars blomma