Över 4 000 till Sju Gårdars kosläpp 2009

2009-05-16

Över 4 000 människor besökte Stabby gård i Uppsala Näs och Almunge Prästgård för att se korna släppas ut på sommarbete.
– Jätteroligt att så många kom, säger Elisabeth Gauffin på Stabby Gård.

De första besökarna anlände redan före klockan 11 för att få bra platser. Och klockan 12 var det fullt av glada och förväntansfulla människor runt de grönskande kohagarna. Korna gjorde ingen besviken. De gjorde rusningar, krumsprång och stångades, vårystra och glada över att få känna grönt gräs under klövarna.

– Det är en alldeles särskild dag när man kan släppa ut korna på frisk grönbete. Och det är fantastiskt att få dela den härliga dagen och försommarkänslan med så många andra, säger Elisabeth Gauffin.
Det fotograferades och filmades, hades picknick, dracks kaffe och förstås mjölk. Sju gårdar bjöd på sin egen ekologiska mjölk och lika ekologiska, hembakade kanelbullar till självkostnadspriset, 10 kronor.
 
– Det var strykande åtgång på allt, närmare 2 000 kanelbullar försvann i ett nafs och Upplandsbondens, som sålde ekologiska hamburgare hade inte hamburgare så att det räckte till alla.
Många hann också provsmaka Sju Gårdars nya ekologiska fil och yoghurt och handla i de övriga marknadsstånden med närproducerad mat från Uppland; ostar från Eskesta och Vallgarns gårdsmejerier och marmelader och ull från Märsön bland annat.
 
– Det är väldigt roligt att ha en så här direkt kontakt med konsumenterna och det känns på de många frågorna om jordbruk och kor att sådana här arrangemang fyller ett viktigt behov, säger Jenny Alm på Almunge Prästgård.
 
Det är första gången som Sju gårdar arrangerar ett kosläpp och på frågan om det blir ko- släpp igen nästa år, kommer svaret direkt:
 
− Absolut, det här var så himla roligt så det kommer vi att göra om.
 
___________________________________

Betessläpp på Stabby Gård och Almuge Prästgård maj 2009

 

 

Sju Gårdars blomma