Rekordmånga besökare på Sju Gårdars kosläpp

2010-05-08

Närmare 6 000 besökare kom till Sju Gårdars betessläpp på Stabby Gård i Uppsala Näs. Det är mer än dubbelt så många som i fjol och rekord.
– Fantastiskt kul att så många kom, säger Elisabeth Gauffin som brukar Stabby tillsammans med sin familj.

Trots löften om regn, en envis majkyla och bitvis friska vindar kom besökarna till Stabby i en aldrig sinande ström.

De första besökarna anlände redan klockan 10 för att få bra platser. Klockan 12 när korna släpptes var det fullt av människor på Stabby- högen och längs stängslet till kohagen. Korna gjorde ingen besviken. Korna släpptes i omgångar och gjorde rusningar, krumsprång och stångades, vårystra och glada över att få känna grönt gräs under klövarna.

– Att släppa korna på bete efter vintern är något speciellt, säger Elisabeth Gauffin. Och det är fantastiskt att få dela den här härliga dagen och försommarkänslan med så många andra.

Förutom kosläpp kunde de som ville handla ekologisk och närproducerad mat, smaka kanelbullar och mjölk från Sju Gårdar eller köpa Upplandsbondens ekologiska hamburgare. Många gick tipspromenaden, hade picknick eller bara njöt av den vackra naturen runt Stabby och Näsbäckens dalgång. Och för barnen erbjöds ponnyridning, möjlighet gulla med kalvar och lamm samt att provsitta gårdens stortraktor. Det var uppskattat: Stortraktorn lockade många och kön till ponnyridningen ville aldrig ta slut.

Det var strykande åtgång på det mesta som erbjöds. Och stämningen var hela tiden hög. Ingen surade trots att kötiden till hamburgare och kaffe ibland kunde vara lång. Tvärtom utnyttjade man tiden till att prata och umgås.

– Det är väldigt roligt att ha en så här direkt kontakt med konsumenterna och det känns på de många frågorna om jordbruk och kor att sådana här arrangemang fyller ett viktigt behov, säger Elisabeth Gauffin.

Det är andra året som Sju gårdar arrangerar ett ko-släpp och på frågan om det blir ko-släpp igen nästa år, kommer svaret samstämmigt från Sju Gårdars bönder:

− Absolut! Det är en fantastisk chans att kunna visa upp det vi står för. Och det är jätteroligt att möta våra konsumenter hemma hos oss i vår miljö.
 

 

 

 

Sju Gårdars blomma