Runt 5000 besökte Sju Gårdars kosläpp

2014-05-03

Omkring 5000 personer kom till Stabby Gård i Uppsala Näs för att se årets kosläpp!
– Jättekul att det kom så många, säger Erik Gauffin som tillsammans med sin bror Lasse Gauffin driver gården sen 2010.

Kosläpp 20140503På slaget 12:00 öppnades lagårdsdörren på Stabby Gård, men det tog en halv minut innan de förvånade korna fattade att det nu vankades grönt friskt gräs och att årets fem månader långa betesperiod just inletts.

– Om jag var ko skulle jag också tveka inför så mycket folk, säger Erik och skrattar. Det dröjde dock inte länge innan det var full fart i hagen och de vårystra korna rusade, skuttade, sparkade och stångades precis som det ska vara på ett kosläpp. Och publiken njöt av skådespelet och vårvädret som förvisso var lite kallt men bjöd på en hel del solsken.

– Det är något speciellt med att släppa ut korna på våren och ett tydligt tecken på att våren har kommit på riktigt. Det är roligt att få dela den känslan med andra, även om det är mycket jobb och förberedelser, säger Erik.

Möjligheten att provsitta traktorer, klappa kalvar och rida ponny lockade många. Och kön till nygrillade, ekologiska hamburgare var lång, liksom kaffekön. Och Sju Gårdars egna ostar gick åt som ”smör” i solsken. Alla verkade njuta och trivas och en hel del hade rest hit ända från Stockholm.

– Det känns bra att kunna visa våra gårdar och varifrån mjölken kommer och jag tror att det finns ett sug efter den här sortens upplevelser som bara ökar.

 

 

 

Sju Gårdars blomma