5000 besökte kosläppet på Stabby 5 maj 2012

2012-05-06

En strid ström av bilar och cyklar hade letat sig ut till Stabby gård för årets kosläpp på lördagen. Totalt kom omkring 5000 besökare!
– Fantastiskt roligt, säger Elisabeth Gauffin dagen efter kosläppet.

Familjen Gauffin på Stabby hade varit igång sen tidigt på lördagsmorgonen för att tillsammans med de övriga sex familjerna bakom Sju Gårdar ordna allt inför kosläppet.
– Det är mycket att tänka på, men det känns samtidigt fantastiskt att få bjuda på en sådan folkfest som kosläppet faktiskt har blivit, säger Elisabeth Gauffin och fortsätter:
– UNT frågade hur många vi var som hjälptes åt med allt från parkeringsvakter till grillning av hamburgare. När vi räknade visade det sig att vi var över 50 personer!

Som vanligt på Sju Gårdars kosläpp var även andra lokala matproducenter inbjudna till en lokal matmarknad. Det erbjöds ekologiska hamburgare – i år med en specialkomponerad dressing av Den Lokale Kocken Erik Lind som också var där i egen hög person. Mjölk och hembakade kanelbullar till självkostnadspris, ponnyridning, möjlighet att klappa kalvar och lamm, provsitta traktorer och gå en tipspromenad.
– Det är underbart, även för oss bönder att njuta av kornas vårkänslor och krumsprång, men det känns också roligt att kunna erbjuda lite mer när folk ändå åkt hit, säger Elisabeth Gauffin.

Det verkar vara rätt tänkt:
Ostarna från Eskesta och Skogsbackens gårdsmejerier och gårdsglassen från Untra gick åt som smör, suget efter Upplandsbondens korvar var stort och köerna för att få provsitta traktorer och rida ponny tycktes aldrig vilja ta slut.

– Det tycktes som att alla gäster trivdes och det känns bra. Samtidigt vill jag tacka alla som kom hit till vår gård i lördags för att man visat så bra hänsyn. Vi hittade knappt ett skräp i hagarna när vi plockade i ordning på lördagseftermiddagen!

Sju Gårdar funderar redan på att bjuda upplänningarna till något nytt evenemang.
– En skördefest i oktober! Kan det vara något? frågar Elisabeth Gauffin och skrattar.

 

Liza 20120505a
Foto: Lisbeth ”Liza” Karlsson, Tidningen Husdjur.
Liza 20120505b
Foto: Lisbeth ”Liza” Karlsson, Tidningen Husdjur.

Lars Höök 20120505
Foto: Lars Höök

 

 

Sju Gårdars blomma